Denons nye flaggskip hodetelefon

Gadgets: Denon AH-D9200 

Denons nye flaggskip hodetelefon 

Etter opplevelsen vi hadde med Denon sin noe rimeligere modell AH-D7200, og den utrolige behagelig lydopplevelsen er forventningene skrudd på maks til den helt nye AH-D9200. 

Tekst: Håvard Holmedal (haavard@stereopluss.no 

Hodetelefoner er etter hvert blitt for alle. Noen bruker dem på toget eller bussen hjem fra kontor eller skole for å holde ute skrikende unger, folk som snakker altfor høyt i mobiltelefonen, og den generelle summingen og reisestøyen. Reiser du med fly nå for tiden sitter det et par solide øreklokker over hodet på overraskende mange, men de selvsagt med støyreduksjon. Og så er det noen som benytter hodetelefonene til å lytte til hifi, og da er det nesten ingen grense for hvor bra og hvor dyrt det kan bli.  

Denon AH-D9200 blir lansert nå i Oktober, men vi har klart å få et sett til redaksjonen sendt direkte fra Japan.  

Denon AH D9200 – side

Lekkert 

AH-D7200 var flotte nok, men AH-D9200 tar det enda et hakk. Du må selvsagt kunne se at dette er hodetelefoner i en enda høyere klasse. I dette tilfellet betyr det enda litt flotte materialer som aluminium og ekte skinn, og øreklokker i heltre bambus.  Det ser tradisjonelt ut, men er også veldig flott.  

På innsiden sitter det et helt spesielt element som er laget spesielt for akkurat denne modellen og er en 50mm stor kantløs membran av nanomaterialer som holdes godt på plass av en uvanlig stor magnet. Det gir full kontroll på membranen, noe som igjen fører til minimalt med uønskede resonanser og meget lav forvrengning.  

Klokkene av bambus er et bevisst valg. Treverket i klokkene påvirker nemlig lyden mer enn man skulle tro, og bambus har en rik, varm tone som passer perfekt til klangen i den nye nanofibermembranen, og kanskje også til noen sløve timer i godstolen med vakker musikk på øret.  

Denon AH D9200 – front

Laget for en hel dag med lytting 

Det går knapt an å bli sliten av å ha på disse hodetelefonene. Jeg satt en halv dag og jobbet med AH-D9200 på hodet, og ville egentlig bare ha mer. De er ultra-komfortable og lyden er tydelig laget for å matche. Den er nemlig perfekt balansert med en anelse varme og en lekker, superoppløst og detaljert diskant. 

Bassen kom litt etter hvert, og krevde litt innspilling, men resten av lyden var på plass allerede fra første strofe av musikken. På flere måter klinger den som AH-D7200, men den er enda mer detaljert og vektløs, og den har enda bedre kontroll helt nederst i bassen.   

Denon gjør et poeng ut av at kablene er viktige, men de to som følger med, en lengre kabel på 3 meter med 6,5mm plugg og en 1,2m kabel med samme plugg, låter dønn likt. Kablene er forresten av sølvbelagt kobber og kledd med stoff. De utskiftbare kablene kan selvsagt oppgraderes til enda dyrere utgaver, men jeg lurer litt på om det er den riktige enden å starte oppgraderingen. AH-D9200 responderer nemlig veldig godt på forskjeller i elektronikken som kobles til, og forbedringen er helt tydelig fra hodetelefon-utgangen til en Marantz PM8006 og opp til en iFi pro iDSD. Her går det åpenbart an å lytte seg frem til noe som passer perfekt.  

Hodetelefonen er åpenbart på hjemmebane på musikk som er godt innspilt og gjerne jazz, blues, akustisk og annen hifi-musikk, men de går ikke av veien for å spille tungrock og metall eller R&B med dypbass som får det til å riste i skjelettet.  

Lydsignaturen er kanskje typisk Denon. Det er ganske pent, veldig flott oppløst og utpreget romslig til hodetelefoner å være. Noe som nok kan tilskrives den enorme nøyaktigheten og presisjonen de viser. Noen vil sikkert mene at de er litt tilbakelent, men når du skal leve med den over måneder og år, er det helt andre ting som er viktig enn masse engasjement og dynamikk. Musikken må flyte lett og den må ha en naturlig og troverdig klang. Her er musikken akkurat det, men den hverken mangler detaljer, mikrodynamikk eller være nådeløst ærlig i måten den følger musikken. Det er bare at du ikke får den kastet på deg.  

Konkurrentene finnes, og kanskje særlig i Focal Clear, Sennheiser HD800S, HIFIMAN Edition X V2 og Klipsch Heritage HP3 som spiller bra og som gir Denon AH-D9200 kamp om førsteplassen i prisklassen. Alle er detaljerte og engasjerende, men de gjør tingene på litt forskjellige måter. Heldigvis.  

Konklusjon  

Med høy bærekomfort, nydelig materialvalg og bra lyd er dette et trygt valg. Den er ikke den eneste i prisklassen og det kan være fornuftig å lytte litt rundt for å finne en hodetelefon som passer perfekt til din musikk og dine behov. Vi synes AH-D9200 er veldig interessant og god, og det er det mange andre som vil synes også. Bare pass på å skaffe deg en skikkelig forforsterker!  

Pris: ca. Kr. 15.000.-  

Karakter: 4  

Importør: Hi-Fi Klubben 

Link: www.hifiklubben.no 

 

Nydelige materialer  

Fin og avslappet lyd 

Herlig bærekomfort 

 

Tøffe konkurrenter 

Brukervennlighet/fleksibilitet: 8 

Kvalitetsinntrykk/design: 10 

Lydkvalitet/pris: 8 

Stereo+ mener: Denon AH-D9200 låter flott og gir deg timevis med behagelige lytteopplevelser helt uten lyttetretthet. 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *