Morsom kombinasjon

Hi-Fi: Cabasse IO2 og Santorin 25 Subwoofer

Morsom kombinasjon

Vi testet Cabasse Stream Amp for litt siden, og fant den veldig interessant. Nå har vi koblet den til et komplett høyttalersystem fra samme produsent, nemlig de kulerunde høyttalerne IO2 og subwooferen Santorin. 

Tekst: Håvard Holmedal (hayavard@stereopluss.no)

Forsterkere med innebygget strømming av musikktjenester og mulighet for DSP-oppsett av høyttalerne vil vi se mange av fremover. Cabasse Stream Amp er der allerede, og gir Cabasse-høyttalerne som kobles til et forsprang fremfor andre ved at de kan korrigeres for plassering.

Cabassehøyttalerne vi har valgt ut denne gangen er utrolig spennende, og «låter som ei kule», men behøver en subwoofer for å spille bass.

Enkelt å sette opp

Så små høyttalere som vi snakker om her er det sjelden jeg har til test, men IO2 er noe ganske spesielt. Ikke bare er de runde, men de har også elementer som passer inn i formen til kula, og de utstyrt med et koaksialt element. Det betyr at diskanten sitter i midten av mellomtonen og lager en punktlydkilde.

De knøttsmå høyttalerne, som kun er 13cm i diameter, spiller ikke bass. Faktisk ikke i det hele tatt, og man forstår derfor at de er laget for å kobles til en av produsentens subwoofere. Da er det selvsagt praktisk at akkurat det oppsette leveres fiks ferdig satt opp elektronisk i Stream Amp. Det eneste du behøver er å koble subwooferen til Stream Amps subwoofereutgang, de små IO2 til den ordinære utgangen, og finne denne kombinasjonen i listen over Cabasse-høyttalere og kombinasjoner i den oversiktelige Cabasse appen.

Da får du demonstrert to ting. At Stream Amp er en ganske smart, liten forsterker med brukervennlig app-styring, og at innstilling av en subwoofer i kombinasjon med et par satellitter med fordel kan overlates til ingeniørene hos Cabasse. Selv med både et par måleprogrammet og god tid, er jeg jammen meg ikke sikker på om jeg ville ha fått det samme resultatet.

Cabasse IO 2 Base høyttalere

IO2

Cabasse har laget kuleformede høyttalere på samme måte lenge, men jeg har kun hørt de større modellene spille. Overraskende nok er lille IO2 laget på samme måte som highend-modellene, men størrelsen gjør at de ikke spiller særlig lavere enn 140Hz. Det gjør at de ikke egner seg til å spille musikk alene. Til og med små bærbare høyttalere har mer bass.

Det andre høyttalere ikke har er lydkvaliteten og teknikken til IO2. Koaksialelementet er konsentrisk og følger den runde formen til kabinettet perfekt. Det hindrer diffraksjon fra kabinettet, og bidrar til at detaljer og oppløsning ikke blir negativt påvirket av lyd som reflekteres i alle retninger fra kantene til kabinettet.

Følsomheten, eller effektiviteten, er vanligvis en utfordring på små høyttalere, men disse leverer hele 93dB ved 1watt. Sammenliknet med andre små høyttalere spiller den omtrent like høyt med Stream Amps 50watt i hver kanal som mange andre små høyttalere med 86-87dB effektivitet spiller med 200watt. De tåler fint 80watt kontinuerlig, men Cabasse påstår hardnakket at de tåler over 500watt i spisseffekt. Da snakker vi høyt!

Cabasse Stream Amp

Santorin 25

Santori 25 kommer med en forsterker på 200watt, men igjen. Det er ikke bare forsterkeren som bestemmer hvor høyt subwooferen spiller, men også effektiviteten til det 10 tommer store elementet. Derfor kan de litt, sammenliknet med andre tilsvarende prisede subwooferne, «stusselige» 200watt-ene trekke med seg subwooferen opp til et lydtrykk på over 110dB.

Den spiller ned til 30Hz, og altså ikke brønndypt, men dette er mer enn nok til musikk og egentlig også til film i en vanlig stue. Det er fortsatt så mye bassenergi at du bør sørge for god sikring av glasskap både i stua og på kjøkkenet.

Cabasse IO 2 Base

Sprek kombinasjon

Med så mye potensiale i bassen er det fristende å spille musikk med mye bass, men jeg begynner i den andre enden. The Curse med Agnes Obel er en dynamisk sak med mye strenger og Obels luftige og eteriske stemme. Det låter veldig skikkelig, og det er ingenting som avslører at dette er et system med satellitter og en subwoofer. Subwooferen henger seg på de dypere cello-klangene, men helt uten å forandre klangen, overta lydbildet eller fortelle hvor den er plassert.

Likevel er det lyden i de små satellittene som får frem smilet. De låter åpent, luftig og fantastisk detaljert. I tillegg har høyttaleren en renhet og gjennomsiktighet som er imponerende. Holografien i punktkilder er som oftest bedre enn i tradisjonelle flerveis kabinetthøyttalere, og det slår til her også. Lydbildet er presist formet, dønn stabilt og med en holografi som knapt noen andre enn KEF LS50 kan bryne seg mot i prisklassen. IO2 spiller rett og slett glimrende. Det bør de for så vidt gjøre også. Prislappen på rundt 14.000.- kroner for paret gir ikke mye rom for lydmessige problemer. Heldigvis kommer subwooferen med en veldig hyggelig prislapp i forhold til ytelse. Rett under 10.000.- kroner gir et komplett høyttalersystem til under kr. 25.000.-. Ikke så galt når man tar ytelsen i betraktning.

Med Bliss og deres Song for Olabi i spilleren blir det en dynamisk feststund fra et sjeldent ryddig og klangrikt lydbilde med hvert perkusjonsinstrument limt fast i et imponerende fokusert lydbilde. Bassen er dyp, stram og superkontrollert, og imponerer med bra dynamikk i det viktige mellombassområdet. Husk at subwooferen må spille helt opp til 150Hz eller så, og det begynner å bli krevende.

Bassdronen i bunnen er dyp og ganske imponerende, men du hører likevel at det ikke er en 12 eller 15-tommer du har med å gjøre.

Konklusjon

Har du utfordringer med plassen i stua, men har en passende hylle å plassere de små IO2 og et sted å gjemme unna subwooferen er dette et smart og vellydende system. Det låter veldig flott med en åpen, dynamisk og spenstig lyd, men vi forstår at denne løsningen kanskje ikke er for alle.

Karakter: 5

Importør: Mono AS

Link: www.mono.no

Pris Cabasse IO2: 6.995.- per stk

Pris Cabasse Santorin 25: 9.995.-

Pris Cabasse Stream Amp: 6.995.-

+

Lyd som skaper begeistring

Flott og stram bass

Åpent og flott oppløst lydbilde

Strålende holografi

Subwooferen krever plass

Brukervennlighet/ fleksibilitet: 7

Kvalitetsinntrykk/ design: 9

Lyd/pris: 9

Stereo+ mener: Cabasse er et merke å regne med fremover. I hvert fall hvis vi skal dømme etter ytelse til denne smarte og vellydende kombinasjonen. Flott lyd og høy brukervennlighet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *