En forsterker til begjær

Hi-Fi: McIntosh MA252

En forsterker til begjær

Forsterkeren McIntosh MA252 er noe av det stiligste som blir levert av hifi i 2018. Dens uvanlig vakre retro-look gjør at jeg for en gangs skyld kjenner at jeg virkelig ønsker den skal spille musikk så bra at den er verdt en investering. 

Tekst: Håvard Holmedal

McIntosh har levert en masse imponerende og tunge forsterkere med alt du behøver av krefter og effekt til å drive nesten hva som helst av høyttalere. MA252 mangler egentlig ingen av delene, men den er ikke som de store brødrene sine. Her er det ikke bare å kjøpe hva som helst av høyttalere og skru volumet opp til ørene begynner å blø.

McIntosh MA252 – right side

Hybrid med rør

MA252 er en litt uvanlig integrert forsterker med rør i forforsterkerdelen, og en vanlig AB-klasse transistor effektforsterker. Alt samme pakket inn i et spennende utseende kabinett med rørene stående til pynt foran displayet i front.

Vakumrørene som benyttes i forforsterkeren er to 12AX7a og to 12AT7. Effektforsterkeren er på 2x100watt i 8ohm, og leverer 2x160watt i 4ohm.

Hele saken er 100 prosent analog og har 1 balansert og 2 ubalanserte (RCA) linje-innganger. I tillegg er den utstyrt med en platespiller-forforsterker av god kvalitet. Den begrenser bruken til kun MM-pickuper på platespilleren, men dette er det selvsagt veier rundt for de som spiller plater og som ønsker seg en ekte McIntosh-forsterker.

Få innganger

Antallet innganger er kanskje litt få, men vi snakker jo om 2018 og da er det ikke akkurat et rack fullt av analogt utstyr som skal kobles til. Det holder vel egentlig med en god CD-spiller og en nettverk-spiller, eventuelt kun en DAC som tar seg av alle dine digitale kilder. Noen kommer sikkert til å savne en DAC og tilhørende digitale innganger, mens andre heller vil velge sine digitale enheter selv i stedet for å betale for en innebygget DAC som kun brukes et par år, og oppgradere underveis med eksterne enheter.

Samtlige utganger kan navngis slik at de er lett gjenkjennelige. Forsterken har også bass og diskantkontroller som kan benyttes til å skreddersy lyden. På den romslige baksiden sitter det også en egen utgang til en subwoofer for alle som er litt mer basstørste enn gjennomsnittet.

På fronten sitter det kun to kontroller. De er skifte kilde, og justerer volumet, men begge har dobbeltfunksjoner og gjør tjeneste som henholdsvis menykontroller og av/på-bryter.

McIntosh MA252 – living room

Vi fyrer opp og gjør oss klar til spilling

Jeg har et par gitarforsterkere med rør, og det er noen av den samme høytidsstunden å slå på en McIntosh MA252 som en Marshall JCM800. Med MA252 får du beskjed i displayet om at rørene varmes opp og klargjøres til spilling. Når den beskjeden slukker er forsterkeren klar til bruk. Det tar kun sekunder. Her er det ikke noe standby-modus eller noe annet som du må passe på. Forsterkeren slås av og på som en hvilken som helst transistorforsterker, og kommer så kjapt i gang at det knapt er noen mening å ha den stående på.

Lydløs

Den er også fullstendig lydløs. Jeg hører ikke sus og ikke en antydning til brum, og det gjelder både fra forsterkeren og fra høyttalerne. Jeg må jo også tillegge at når den står påslått i racket og skinner i grønt og McIntosh-blått ser det uvanlig staslig ut. Det grønne lyset blinker forresten i orange når forsterkerens «power guard» trer inn for å beskytte mot klipping.

McIntosh MA252 – rear

Typiske konkurrenter

Det finnes noen skarpskodde forsterkere i prisklassen, og det er kanskje NAD M32, Hegel H360, Parasound Hint 6, Naim supernait 2 og Electrocompaniet ECi 5mk2 som er de mestselgende konkurrentene. Det er gode forsterkere, men med litt forskjellig karakter og utstyrsnivå. Det er til og med lov å mene at forsterkerne som er listet opp her låter ganske forskjellig, men det er ingen som har den godlynte sjarmen og varmen til McIntosh MA 252. Derimot har flere av forsterkerne en utstyrspakke som MA252 ikke er i nærheten av, og en lydmessig klarhet og et fokus på detaljer som MA252 heller ikke har, og det er vel egentlig både på godt og på vondt. Du skal koble til ganske slitsomme og harde høyttalere hvis lyden skal bli irriterende og øretrettende på McIntosh-en, mens et par Klipsch-høyttalere fra Heritage-serien lett kan bli litt i meste laget på Hegel H360 eller NAD M32.

Samtidig foregår det diskusjoner både her og der hvor enkelte mener at det ikke er særlig forskjell på forsterkere. Kanskje det er noe spesielt med akkurat denne klassen, men her er forskjellene såpass store at de vil ha avgjørende betydning på hvordan systemet ditt lyder, og på hva du kan og bør bruke av høyttalere.

McIntosh MA252 – close up

Ekte McIntosh

Selv om den er den rimeligste forsterkeren i McIntosh-universet er det fortsatt tydelig at MA252 en ekte McIntosh. Den spiller flott og presist, og den har mer krefter enn man kanskje skulle tro. Det har jo gått inflasjon i papirwatt og katalogoppgivelser, og derfor virker ikke 100watt i hver kanal særlig mye. Likevel er det bra trykk i denne forsterkeren, og det merkes at den har kontroll på begivenhetene.

McIntosh er kjent for å spille stort. Det er litt «great american sound» over det som kommer ut av høyttalerne og det er vanskelig å ikke la seg rive med. Litt V8-lyd som duver nydelig av gårde med masse reserver tilgjengelig når det behøves.

Lydbildet hjemme hos meg blir vanligvis plassert fra en linje mellom høyttalerne og bakover. Med MA252 blir det dyttet litt lengre bak. Ikke mye, men såpass at jeg noen ganger tar meg i å lene meg litt fremover i stolen. Egentlig helt uten grunn, for lydbildet er stort, romslig og presist, og det er veldig naturlig og ikke minst troverdig.

McIntosh MA252 – dark background

Høyttalerne mine forsvinner fullstendig i lydbildet selv om jeg spiller musikk som er veldig bredt panorert. Selv om en akustisk gitar er parkert helt ute til venstre, kommer ikke lyden fra høyttaleren, men rett innenfor og plassert et lite stykke bakover. Det gjør at lyden blir «live» og du glemmer veldig fort at det er testing en holder på med. Det blir veldig fort til at du leter frem den ene musikkperlen etter den andre for å oppleve hvordan den opplevelse fra systemet. Veldig ofte handler lytting om å analysere og avsløre, men i MA252 sitt tilfelle handler det veldig mye om musikk-opplevelsen.

Utrolig lydbilde

Lydbildet er dypt og bredt, og lydbildet har en tredimensjonalitet som jeg sliter med å få til på konkurrentene jeg nevnte ovenfor. Når jeg setter meg ned i sofaen og lytter til musikk føler jeg at jeg slapper godt av, og at jeg ikke behøver å jobbe for å kompensere for feil og mangler. Lydbildet er nesten umulig å ikke like, men jeg forstår hvis noen mener at dette ikke er analytisk nok, eller kanskje mangler litt gnist. Men det kan du jo få andre steder. Sammenliknet med Hegel H360 eller NAD M32 er den mykere og litt vennligere, men det er ikke slik at de spiller mer detaljert. Det er bare at MA252 ikke ønsker å hente frem detaljer med den ambisjon om å kaste dem på deg. Her er det litt mer som om en TV er justert med et litt mørkere bilde. Øyets iris åpner seg opp og kompenserer for litt manglende lyd, og det samme gjør hørselen. Du må kanskje høre litt bedre etter, men alt finnes der inn. I all sin prakt, må det lov å legge til.

McIntosh MA252 – white background perspective

Med Peter Belasco og hans Deeper på spilleren står det klart at denne forsterkeren har en myndig kontroll med begivenhetene og en imponerende oversikt. Selv på det som foregår helt nederst i bassen. Her det ikke mange tegn på et det er mykt og tilgivende. Bassen er dyp, stram og maktfull, og det er den helt til forsterkeren begynner å få problemer. Det viser den ved at den spesielle belysningen under rørene begynner å blinke oransje. Fin farge det også, men akkurat her er den et signal om at du bør ta ned lyden er par knepp. Likevel – dette skjer ikke før du er på lyttenivåer som er over anbefalingen til helsedirektoratet, og kanskje ikke i det hele tatt på mindre høyttalere som nok vil begynne å protestere lenger før MA252 gjør det.

Stemmer får en nydelig klang gjennom denne forsterkeren, og det samme gjør akustiske instrumenter. Det gir noen flotte akustiske gitarer og fantastiske flygelhorn, trumpet og saksofoner. Den går absolutt ikke av veien for å håndtere lyden av en vegg med Marshall-forsterker eller synter med filtrene vidåpne, og den får det til å høres så lett og uanstrengt ut.

Konklusjon 

Der andre forsterkere er mest opptatt av presisjon, detaljer og enda høyere oppløsning er McIntosh MA252 opptatt av musikken. Den flyter utrolig elegant av gårde, og gjør opplevelsen rik og ikke minst fyldig.

Noen vil kanskje savne et par ekstra innganger, og kanskje også en MC-inngang for platespilleren, men totalpakken er fortsatt ganske så imponerende. Tar vi designen med i vurderingen, er nok konklusjonen at McIntosh MA252 er et unikt produkt som snakker mer til hjertet enn til hjernen. Men det er helt OK!

Karakter: 5

Pris: 39.995.-

Importør: Neby Hi-Fi Consept.

Link: Neby.no

+

Helt nydelig designet forsterker

Spiller flott og avslappende

Nok krefter og kontroll

Musikknytelse

Kunne hatt flere innganger

Brukervennlighet/fleksibilitet: 8

Kvalitetsinntrykk/design: 10

Lydkvalitet/pris: 8

Stereo+ mener: McIntosh MA252 er en forsterker som vet hvordan den skal gjøre musikken innbydende og behagelig. I tillegg til at den er en visuell fest, selvsagt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *