Enda et skritt videre 

Hi-Fi: Rega Planar 1+ platespiller

Enda et skritt videre

Når du har en ellers glimrende platespiller, og i tillegg lager svært gode og rimelige platespillerforsterkere, hvorfor ikke koble dem sammen til en enhet? Det har visst Rega også tenkt med sine nye Rega Planar 1+ 

Tekst: Håvard Holmedal (haavard@stereopluss.no)

Det er vanskelig å komme unna Rega sine platespillere når man skal kjøpe seg en budsjettplatespiller. De låter friskt og åpent, og det er engasjerende og underholdende det de foretar seg med musikken. Nå er imidlertid trenden å bygge en del av den nødvendige elektronikken man behøver inn i platespilleren, og hvem skulle være bedre rustet til det enn Rega? Som også lager glimrende og veldig hyggelig prisede RIAA-moduler?

Rega Planar 1+ platespiller – front

Plussversjonen

Det er mange som produserer hele eller deler av produktene sine i Kina. Det synes ikke Rega er noen god ide, og tenker litt som Pro-Ject at produksjon av presisjonslagrene i blant annet armen bør de ha kontroll på selv. I Rega sitt tilfelle lages hele platespilleren i England, og den er, tro det eller ei, håndlaget.

Som vanlig er spilleren laget i et lett akryllaminat. Rega har som de fleste vet, en litt annen konstruksjonsfilosofi enn de andre. Her skal det være minst mulig vekt, og lavest mulig bevegelig masse. Noen kommer sikkert til å stusse litt når de pakker opp spilleren, men slapp helt av. Det skal være slik! Spilleren er som vanlig også satt opp med den velprøvde tonearmen RB110, som nå er oppdatert med et nytt presisjonslager. På armen leveres en Rega Carbon pickup ferdig montert. Hele greia er ferdig montert og fabrikkjustert slik at det eneste du som kjøper skal gjøre er å få på plass motvektsloddet bak på armen og sørge for at vekten er korrekt.

Egen RIAA-modul

Tillegget fra den originale RP1 er at denne har fått en egen utgave av RIAA-trinnet Rega Fono Mini A2D. Den innebygde RIAA-modulen gir et par muligheter. Blant annet å korte ned kabellengdene vesentlig ved å lodde kabelen fra armen direkte på printkortet til modulen. Derfra kan platespilleren kobles til nær hva som helst av forsterkere eller aktive høyttalere. Den siste muligheten er interessant, for det er liten tvil om at det kommer flere høyttalere med innebygget forsterker på markedet de neste årene. Med en vanlig phonokabel med en 3,5mm kabel kan du også koble deg til et stort antall bærbare høyttalere. Bluetooth-høyttalere har som oftest en kablet inngang. Ikke det beste alternativet, men det funker.

Hastigheten på platespilleren kan manuelt settes til enten 33 eller 45, og hastigheten styres og holdes i korrekt hastighet av en 24V motor med høy stabilitet.

Rega Planar 1+ platespiller

Livlig

Lyden i denne kombinasjonen er definitivt av det livlige slaget. Det er for så vidt ingen overraskelse da vi tidligere har sett på både RP1 og RIAA-trinnet Rega Fono Mini A2D tidligere. Likevel er ikke testen kun en formalitet. Det ville ikke vært den første gangen summen av to gode produkter er mindre enn summen av delene. Her går det imidlertid strålende.

Det er selvsagt hyggelig å konstatere at så god og ryddig lyd kan kjøpes for den utrolig lave prisen, men det kan kanskje skapes et bilde av at du ikke får særlig mye mer kvalitet for pengene når du beveger deg oppover i pris. Det er ikke helt riktig. Vi har knapt testet noen platespillere oppover i pris som ikke er overlegne sine rimeligere brødre, eller søstre. Det er mye større forskjell på ytelsen til platespillere enn forsterkere, CD-spiller og annen elektronikk.

Det som imponerer mest er ikke først og fremst presisjon og evne til å bære frem mikrodetaljer, men det livet og engasjementet den klarer å hente ut fra hver eneste rille. Til tross for den lave vekten er bassen stødig og kontant, og det hele presenteres svært så rytmisk og levende. Mellomtonen er levende og åpen, og diskanten på toppen er naturlig og lettflytende. I sum blir det et balansert, rent og velfrisert lydbilde som til prisen er svært attraktivt.

Konklusjon

Enklere enn dette blir det ikke, for hvis du ikke klarer å sette opp denne spilleren, bør du seriøst vurdere om du skal ha platespiller i det hele tatt. Når den vel er på plass i stua byr den på en gjengivelse som gjør det uvanlig moro å lytte til musikk. Rega Planar 1+ viser en imponerende rytmisk presisjon og gjør musikken uvanlig levende og underholdende.

Pris: 3.990.-

Karakter: 5 (ANBEFALT)

Importør: Mono AS

Link: www.mono.no

+

Enkel å sette opp

Rytmisk og dynamisk

Bra balanse i lydbildet

Underholdende og engasjerende

Flere farger?

Brukervennlighet/ fleksibilitet: 9

Kvalitetsinntrykk/ design: 8

Lyd/pris: 10

Stereo+ mener: Rega Planer 1+ spiller bedre, mer detaljert og langt morsommere enn det er lov å forvente til prisen. Fin er den også!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *