Navalnyj pågrepet i passkontrollen i Moskva: − Jeg er ikke redd

Aleksej Navalnyj (44) er tilbake i Russland etter at han ble forsøkt forgiftet på en valgturné i august 2020. Politifolk pågrep opposisjonslederen i passkontrollen og førte ham bort.

Navalnyj ga kona Julia en klem og forsvant sammen med politiet. Vladimir Putin og Kreml har ikke kommentert det som har skjedd på Sjeremetjevo-flyplassen i Moskva søndag kveld. 

De russiske fengselsmyndighetene bekrefter at Putin-kritikeren er arrestert. Årsaken er at han er ettersøkt i Russland, melder Tass.

Aleksej Navalnyj har en betinget dom på tre og et halvt år (som han mener er en ren politisk dom) for bedrageri. Ifølge fengselsvesenet har han ikke fulgt de forpliktelser som den betingede dommen forutsetter og at han derfor er pågrepet ved ankomsten til hjemlandet.

Menneskerettighetsorganisasjonen Amnesty har allerede erklært Navalnyj som samvittighetsfange.

Mange av hans støttespillere ventet på ham på Vnukovo-flyplassen, men flyet ble omdirigert til Sjeremetjevo-flyplassen i det nordlige Moskva i siste liten. Ifølge flyselskapet Pobeda skjedde det av «tekniske grunner».

Fengselsmyndigheter har på forhånd advart om at Navalnyj kan komme til å bli pågrepet så snart han setter sin fot på russisk jord, men korrupsjonsjegeren velger likevel å dra tilbake.

Han forlot flyet sammen med de andre passasjerene og fortsatte med buss inn til terminalen.

– Jeg er glad for at jeg er tilbake. Dette er min lykkeligste dag de siste fem månedene. Takk til alle legene og sykepleierne i Tyskland. Men jeg hører hjemme her. Og jeg er ikke redd. For jeg vet at anklagene mot meg ikke er sanne, sa Aleksej Navalnyj før han gikk til passkontrollen på Sjeremetjevo-flyplassen.

Like etterpå ble han ført bort av politifolk som møtte ham i passkontrollen. Hans advokat Olga Mikhailova fikk ikke lov til å være med.

– Er jeg pågrepet eller er jeg ikke, spurte Navalnyj gjentatte ganger politifolkene på direktesendingen på Nastojasjtsjee Vremja. Kona Julia forlot senere Sjeremetjevo. 

– Dette viser hvor redd de er Aleksej. De er så redde at det nesten lammet flytrafikken i Moskva. Bare på grunn av en person som dro til hjemlandet sitt. Han er ikke redd. Jeg er heller ikke redd. Takk for at dere har kommet, sa hun til støttespillere og media på flyplassen.

– Vi aner ikke hvor han er eller hva som skjer. Og han har ikke advokat, skriver Navalnyjs pressesjef Kara Jarmysj på Twitter.

Flere av hans støttespillere, som stilte opp på Vnukovo-flyplassen for å møte Navalnyj, ble også pågrepet, viser en video fra Radio Svoboda. Dette gjelder både hans nære medarbeider Ljubov Sobol og broren Oleg:

Det var spesialavdelingen OMON som sto for pågripelsene. Flere journalister skal også ha blitt arrestert, ifølge tv-kanalen Dozjd. I alt er 37 personer tatt inn, ifølge OVD-Info.

– Det er viktig å møte opp og støtte «Berlin-pasienten», sa en ung mann som ble intervjuet på flyplassen. Han brukte dermed samme betegnelse som Putin på Navalnyj. Presidenten tar ikke navnet Navalnyj i sin munn. 

Det viste seg altså at støttespillerne ventet forgjeves etter som flyet landet på en annen flyplass.

– Det er ikke til å tro at de er så redde for oss, skriver Navalnyjs pressesjef Kira Jarmysj på Twitter.

Navalnyj hevder at det var sikkerhetstjenesten FSB som prøvde å ta livet av ham – etter ordre fra Vladimir Putin. Presidenten har benektet dette, og uttalt at  «hadde vi stått bak, hadde vi fullført jobben». Da hadde altså Navalnyj vært død, ifølge Putin. 

For president Vladimir Putin er opposisjonslederens hjemkomst fra Tyskland en skikkelig nøtt.

– Putin kan jo henge opp en enorm plakat over Kreml: «Aleksej, vær så snill, kom ikke hjem under noen omstendighet». Men jeg havnet her i Tyskland, fordi de prøvde å drepe meg. Og de folkene er nå sure for at de ikke klarte å ta livet av meg. Nå truer de meg med fengsel, sa Navalnyj i en video han offentliggjorde på Instagram før avreisen fra Berlin.

Navalnyj ble i august forsøkt forgiftet da han var på vei hjem til Moskva etter en valgturné i Sibir. Ifølge vestlige eksperter ble han forsøkt tatt livet av med giften Novitsjok. Navalnyj har navngitt FSB-agenter som skal ha stått bak mordforsøket.

I tillegg til den betingede dommen på tre og et halvt år, ble det i slutten av desember åpnet en ny bedragerisak mot Navalnyj. Denne gang anklages han for å ha brukt penger som er samlet inn til hans organisasjon mot korrupsjon, til personlig bruk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *