Oljefond-Tangen fløy inn norske samfunnstopper til ni-millioners konsert og superkonferanse

Få måneder før milliardær Nicolai Tangen (53) ble ansatt som sjef for det norske oljefondet, brukte han millioner av kroner på en spektakulær tur til USA. Den norske regjeringsadvokaten og daværende oljefond-sjef Yngve Slyngstad var blant deltagerne.

Private jetfly fra Europa, tre netter på Hilton-hotell, seminarer med verdens fremste akademikere, mat og drikke og to show med verdensstjernene Sting og Gregory Porter. Slik spanderte finansmannen Nicolai Tangen på venner og bekjente i norsk og internasjonalt samfunnsliv fra 14. til 17. november i fjor.

Sting fikk ni millioner kroner av Tangen for en to timer lang konsert.

– Opplegget var helt utrolig. Det ble spandert. Vi var invitert som gjester uten å betale noe selv, det var usedvanlig raust av Tangen, sier styregrossist og kunstsamler Knut Brundtland (58) til VG.

På en helg brukte Norges nye Onkel Skrue, som snart skal passe på vårt felles oljefond, mer penger på «tidenes seminar» for sine venner og bekjente enn mange har mellom hendene gjennom et arbeidsliv.

Fakta om Oljefondet

* Norges inntekter fra oljevirksomheten blir overført til Statens pensjonsfond utland, kalt Oljefondet. Størsteparten av verdiene i Oljefondet har er tjent på investeringer i aksjer, renter og eiendom.

* Oljefondet er nå blant verdens største fond, og eier nesten 1,5 prosent av alle børsnoterte selskaper i verden. 

* Handlingsregelen sier at det ikke skal brukes mer enn tre prosent av fondets totale verdi over statsbudsjettet.

* Nicolai Tangen, som er født i 1966, ble 26. mars i år ansatt av Norges Bank som ny direktør for Norges Bank Investment Management (NBIM), som styrer Oljefondet. Tangen vil etter planen tiltre stillingen i begynnelsen av september 2020.

Avreisen

Klokken tre på ettermiddagen torsdag 14. november gjorde mannskapene seg klare i to chartrede fly på Gardermoen og Stansted utenfor London. Begge var booket av Tangen og skulle frakte gjestene hans til Philadelphia.

VG har fått innsyn i dokumenter som viser avgangstidene og har deretter funnet flyene via nettsider som overvåker kommersiell luftfart. Det eneste flyet fra Oslo til Philadelphia den ettermiddagen var et stort Airbus passasjerfly. Hele kabinen var innredet som businessclass, ifølge deltagere.

Fredrik Sejersted (54), regjeringsadvokat og venn av Tangen, var blant passasjerene.

– Det var god plass og servering underveis. Det var en luksuriøs overfart og svært uvanlig for de fleste av oss, sier Sejersted.

Flyet som lettet fra Stansted til Philadelphia den ettermiddagen går under navnet Crystal Skye, og beskrives som «verdens nyeste og romsligste luksus-jet». 

Tangen bekrefter overfor VG at det var dette flyet gjestene reiste med.

Den spesialbygde Boeing 777-maskinen har restaurant til rundt 20 personer med egen kokk, butlere, to betjente barer med vinkjølere og romslige bad. Hvert sete har en 24-tommers TV og kan gjøres om til en seng.

Blant dem om bord var direktør i Schibsted-selskapet Adevinta, Rolv Erik Ryssdal.

Tangen: – Privat

Tangen holdt det private og lukkede seminar på den prestisjefulle handelshøyskolen Wharton ved University of Pennsylvania, der han tidligere har vært student.

Blant deltagerne var Schibsted-sjef Kristin Skogen Lund, eventyrer og forlegger Erling Kagge, FN-ambassadør Mona Juul, filosof Henrik Syse – som har vært etisk rådgiver for Oljefondet – og NUPI-direktør Ulf Sverdrup.

– For meg er det å lære hele livet, det sentrale. Å treffe mennesker og samle kunnskap er avgjørende for meg, både i min gamle jobb, men også i min nye, sier påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen til VG på telefon fra London, der han driver sitt selskap AKO Capital LLP.

– Jeg har regnet med at turen etter hvert ville bli kjent og det er helt greit for meg. Jeg har full tro på åpenhet rundt alt jeg gjør, også dette, selv om det var et privat arrangement, sier Tangen.

Avtroppende leder av Oljefondet, Yngve Slyngstad, var også med på turen. Han debatterte verdensøkonomien med sjefen i Apollo Global Management, Marc Rowan, som i fjor høst kontrollerte verdier for over 3000 milliarder kroner.

Slyngstad kunngjorde 30. oktober i fjor at han vil gå av. USA-seminaret til Tangen var midt i november. 

26. mars i år ble Tangen utnevnt til Slyngstads etterfølger. Tangen starter i jobben i september i år. 

Ikke i kalenderen

Statsråd Torbjørn Røe Isaksen (H) bekrefter overfor VG at han deltok under hele seminaret. Han kom fra et møte med USAs handelsminister Wilbur Ross, og utgifter til hotell og reise ble dekket av departementet.

Konferansen var ikke oppført i hans offisielle kalender hos Nærings- og fiskeridepartementet. Den var heller ikke nevnt i et skriv til norsk presseom USA-reisen. Men invitasjonen ble journalført i departementet.

Tangen omtaler arrangementet som privat. VG har spurt Isaksen hvorfor alle de tre dagene ble regnet som jobb, spesielt siden han deltok i en debatt om utdanning og ikke næringspolitikk. Han henviser til regelverket for tjenestereiser i Håndbok for politisk ledelse, som sier at regjeringsmedlemmers reiser regnes som tjenestereiser med mindre de er av rent privat art.

– Jeg deltok på hele konferansen. Jeg ble invitert som statsråd og deltok som statsråd, sier Isaksen. 

Tangen: – En drøm

Tangen kaller arrangementet i Philadelphia for «drømmeseminaret».

Gjestelisten VG har fått tilgang til viser mange verdensledende personer innen sine felt, blant andre den tidligere britiske utenriksministeren William Hague og olympisk mester i seiling Annie Lush. Over 30 av de inviterte gjestene var norske, resten har i hovedsak amerikansk og britisk bakgrunn. 130 personer deltok.

Tangen har selv en bred bakgrunn med bachelor i finans, russisk mellomfag og studier i historie og sosialpsykologi.

– Jeg har i mange år hatt en drøm om å samle de mest interessante menneskene i verden, innenfor fagfelt jeg har engasjert meg i og som opptar meg, sier Tangen.

– Jeg brukte to år av mitt liv til å sette sammen det programmet. Jeg fikk blant annet samlet de fire beste i verden på sosialpsykologi og ledende folk innen finans, arkitektur, kunst, diskusjon om menn og makt, kreftforskning, klima – og mat og musikk, hvor Jamie Oliver og to av mine største musikalske favoritter deltok. 

Les programmet og presentasjonen av foredragsholderne her:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *